Hva koster en nettside? – En enkel guide

Det er veldig mange ulike faktorer som avgjør hvor mye en nettside kommer til å koste. Her vil vi gjennom det du trenger å vite.

Hva en nettside koster er kanskje det første spørsmålet man vil ha et svar på når man vurderer å skaffe seg en. Spørsmålet har et enkelt svar, og det er rett og slett at det kommer helt an på hvor omfattende nettsiden skal være. Nå har du for så vidt fått svar på spørsmålet ditt, men hvis du henger med litt til, så skal jeg garantere at du får noe fornuftig ut av det.

Hva trenger du?

Jeg har allerede skrevet et innlegg om hvorfor man trenger en nettside, så akkurat det skal vi ikke ta her og nå. Ettersom du nå sikkert har funnet ut at du skal ha en nettside, så er det på tide å finne ut av hva som skal være på den. Ikke alle bedrifter trenger det samme, så det er viktig å ha en nettside som er skreddersydd til din bedrift. Innholdet i nettsiden har også veldig stor betydning for hvor mye den kommer til å koste.

Ytelse

Alle bedrifter er avhengige av en nettside som fungerer bra. En undersøkelse gjort av Google viser faktisk at 53% ikke orket å vente på en nettside hvis den tok lenger enn 3 sekunder å laste på mobil. Så det å ha en rask nettside er faktisk ekstremt viktig, og hvis man da betaler litt ekstra for å sørge for at nettsiden er rask og brukervennlig, så er man nesten garantert å tjene inn igjen de pengene etterhvert. Akkurat hva som gjør en nettside rask og brukervennlig skal vi ikke ta for oss her, men ha i bakhodet at det er veldig viktig.

Antall sider og funksjonalitet

Når det kommer til funksjonalitet og antall sider så kan prisen fort stige litt. Det er likevel viktig å være klar over at det ikke alltid er antall sider man burde tenke på, men heller hvor ulike de sidene skal være. En side har gjerne et oppsett, og hvis man da skal ha flere sider med samme oppsett, så burde man ikke betale noe særlig mer, siden dette er lett for en utvikler å forholde seg til.

Det er også mye funksjonalitet som ikke burde koste allverden. Mye av det som kan bli sett på som en kul funksjon av de som ikke driver med utvikling kan rett og slett bare være en ferdigskrevet kodesnutt som utvikleren legger inn. Jo mer skreddersydd funksjonaliteten skal være til din bedrift, jo dyrere blir det. Skal man f.eks ha et spesialtilpasset bookingsystem, så vil prisen være mye høyere enn om utvikleren kunne brukt et bookingsystem som allerede er laget, og som er enkelt å integrere i nettsiden.

Innhold på siden

En tom nettside er veldig kjedelig, så den burde absolutt fylles med noe innhold. Å ha et godt innhold på nettsiden betyr som regel ekstremt mye, så med mindre man er god til å både ta bilder og skrive tekst kan det være lurt å gi denne oppgaven til noen andre. Hvis man betaler masse for at en designer skal gjøre nettsiden fresh så hjelper det lite hvis bildene ser helt forferdelige ut. Det samme gjelder når det kommer til tekst  – den skal både selge og gjøre Google fornøyd.

Det koster penger å ha siden på nett

Det hadde selvsagt vært fint om man ikke trengte å betale noe mer etter å ha fått siden laget, men så heldig er det svært få som er. Her kommer kostnader som hosting og domene inn i bildet, men det er heldigvis ikke veldig store summer.

Domene

Et domene er svært viktig, og det er neppe det som får budsjettet til å ryke. Det er veldig varierende hva et domene koster, men man kan forvente å betale omtrent 100 kr. Det er viktig å tenke på at dette domenet skal være lett å huske for andre, så hvis budsjettet tillater det, kan det være lurt å betale litt ekstra for et domene som det er større sjanse for at klistrer seg i bakhodet til kunden. Hvis du har et domene i tankene så kan du gjøre et søk på f.eks Domeneshop for å se priser osv.

Hosting

Hosting trenger du for at nettsiden skal ha en server å ligge på. Her kan pris variere ganske mye basert på f.eks hastighet, men en sum på 1000 – 2000 kr per år må man forvente.

Vedlikehold

Hvis siden din ligger på f.eks Wordpress er det ekstremt viktig at den holdes oppdatert. Hvis man bare lar den ligge blir den både treg og sårbar for hacking. Her er det da snakk om selve Wordpress-installasjonen og eventuelle plugins man har lastet ned. 

Den som har laget nettsiden til deg vil som regel også tilby dette, og det kan det være lurt å takke ja til siden det kan oppstå tekniske problemer under oppdateringer. Hvor mye man må regne med å betale her kommer helt an på hvem som skal vedlikeholde siden, så her blir det dessverre vanskelig å komme med et estimat.

Lage nettsiden selv – Den billigste løsningen

Det sier seg kanskje selv at den billigste løsningen er å lage nettsiden selv, men da er det veldig viktig å velge riktig plattform. Det finnes mange nettsidebyggere der ute, og det er veldig stor forskjell på kvalitet blant dem.

Her kan man gjerne gjøre litt research for å finne den man tror faller best i smak. For å hjelpe deg med å starte den prosessen anbefaler jeg deg å sjekke ut Wix, men her i Liip Digital er vi veldig fan Wordpress ettersom den gir deg mer frihet til å skreddersy en nettside. Skal man ha en nettbutikk kan man også sjekke ut Shopify. Har man et veldig lavt budsjett, men har mye tid til overs, så kan det være både lurt og gøy å prøve å lage sin egen nettside. Skal du få noen til å gjøre jobben for deg må du nesten forvente å betalte minst 10 000 kr – selv om det sikkert finnes frilansere der ute som har lavere priser.

Søkemotoroptimalisering

Selv om man har laget nettsiden selv kan det likevel være lurt å la noen andre ta seg av SEO (Search Engine Optimization). Har man peiling på det må man selvfølgelig gjerne gjøre jobben selv, men ellers er det lurt å be om hjelp. Hvis ikke risikerer man å sitte igjen med en nettside som ingen besøker. Man kan gjerne betale for annonser på Google, men det er relativt mange som overser disse uten å engang tenke seg om. Derfor kan det være lurt å sørge for at nettsiden kommer høyt opp på Google selv om man ikke har betalt for annonseplass.

Konklusjon

Det er veldig mye forskjellig som påvirker prisen når det kommer til det å skaffe seg en nettside. Som vi så på i sted vil det alltid bli en utgift om det så bare er et domene, men en nettside kan også koste flere hundre tusen hvis den skal være stor og med mye avansert funksjonalitet.

Den enkleste måten å finne ut av hvor mye en nettside koster er å spørre dem som skal lage den. Fortell oss gjerne om prosjektet ditt, så skal vi gi deg et helt uforpliktende tilbud.

Relevante innlegg