Hvorfor en rask nettside er ekstremt viktig – 6 gode grunner

Hvor rask nettsiden din er har veldig mye å si. Sikkert mer enn du tror. Sørger du for at hastigheten er optimalisert vil du blant annet komme høyere på google og få flere salg og konverteringer. 

Hvor lenge venter du vanligvis på en nettside?

Hvis vi skal se på statistikken så venter ikke halvparten av oss engang 2 sekunder for at innholdet på en nettside skal vises.

For mange er det kanskje fjernt hvorfor det er så ekstremt viktig. Hvordan kan mindre enn et sekund ha så mye å si?

Nå sier kanskje svaret seg selv, men dette er altså avgjørende for blant annet brukeropplevelse, rangeringene dine på Google, og salg og konverteringer.

Hvis du allerede er overbevist så anbefaler jeg deg å ta kontakt for å få en gratis analyse av nettsiden din. Vi i Liip vil gjøre nødvendige tester og komme tilbake til deg med en rapport som forklarer hva du kan gjøre for å fikse den.

Hastigheten på nettsiden er det første inntrykket du gir

Man skal absolutt ikke kimse av førsteinntrykk når det kommer til nettsider.

De som besøker nettsiden din dømmer deg med en gang og forventer at alt skal være perfekt.

Hvis nettsiden din laster raskt har du med en gang gjort de som besøker den fornøyd. Det er rett og slett et stort pluss i boken når det kommer til brukeropplevelsen.

Det er faktisk ren psykologi. Hvis en nettside laster så det suser tenker vi med en gang at den er profesjonell og til å stole på. Vi kobler hastighet med effektivitet og tillit.

Er den treg derimot tenker vi at den er upålitelig og utrygg. Her har også designet på selve siden mye å si, men det negative førsteinntrykket man nå har gitt må man jobbe hardt for å snu. Dukker du opp i et søk ved en senere anledning kan jeg nærmest garantere deg at du ikke blir førstevalget. Du får altså ikke en ny sjanse.

Vi forventer hastighet

Internett har satt en veldig høy standard når det kommer til hastighet. Vi både forventer og krever at siden skal laste raskt.

Her kommer noen harde fakta:

  • 47% forventer at nettsiden din skal laste på under 2 sekunder
  • 40% forlater siden helt hvis den tar mer enn 3 sekunder å laste
  • 85% forventer at siden skal laste like raskt eller raskere på mobil

Statistikken er basert på tall fra Kissmetrics

Det er ganske tydelig at vi alltid forventer å bli servert innholdet raskt, uavhengig om vi søker på laptop, nettbrett, desktop eller mobil. Bare tenk på hvordan du selv bruker nettet. Jeg vil tippe at også du forventer å få svar på det du lurer på umiddelbart.

Når det kommer til veletablerte sider, som for eksempel Google eller Facebook, så er de heldige nok til å ha litt mer spillerom. Siden det er så kjente navn går det på en måte greit at det tar litt ekstra tid. 

Er du en liten bedrift derimot har du dessverre ikke det spillerommet. Det er derfor viktig å være så rask som mulig helt fra startskuddet går og nettsiden er lansert.

Brukeropplevelsen

Det kommer vel ikke som et sjokk hvis jeg nå sier at hele brukeropplevelsen kan gå ad undas hvis nettsiden er treg. Sliter du med å skille deg ut fra konkurrentene dine kan det være greit å ta et par steg tilbake for å se på opplevelsen du gir en bruker.

En brukeropplevelse består av blant annet to viktige prinsipper:

  • Gi brukere det de vil ha
  • Gi det til dem raskt

På grunn av dette er hastighet på nettsiden noe av det første man burde tenke på når det gjelder brukeropplevelsen. Folk er på nettsiden av en grunn, og da burde du gi dem det de vil ha uten å la dem vente.

Trege nettsider tar livet av konverteringer

For å friske opp hukommelsen litt vil jeg gjenta at 40% vil forlate nettsiden din hvis den bruker lenger enn 3 sekunder på å laste.

Hvis vi setter det litt i perspektiv og har som utgangspunkt at 100 000 besøker nettsiden din hver måned, så vil altså 40 000 av disse gå rett i vasken.

40 000!

Mister du besøkende, mister du også konverteringer og salg, noe som betyr at du mister en god inntektskilde. Dette er heller ikke bare spekulasjoner.

  • Amazon har gjort tester og kommet fram til at de ville tapt 1,6 milliarder dollar hvert år hvis nettsiden deres bare var ett sekund tregere

Og som jeg nevnte i sted så har veletablerte bedrifter gjerne litt mer spillerom, noe som vil si at det er enda viktigere for oss andre.

Resultatet av en treg nettside på lengre sikt

Nå som vi har funnet ut at en treg nettside fører til at du potensielt kan miste nesten halvparten av de som ellers ville besøkt nettsiden din, så er det på tide å se på hvordan dette påvirker deg etter litt lengre tid.

Den lange ventetiden folk må finne seg i gjør bare mer og mer skade over tid. Den naturlige veksten du ellers ville hatt kan stoppe nesten helt opp.

Kunder kommer til å slutte å anbefale deg videre på grunn av den dårlige brukeropplevelsen. Veletablerte nettsider kommer neppe til å linke tilbake til ditt innhold, noe som er dårlig for SEO, og har du et nyhetsbrev som er essensielt i markedsføringen din vil du nok ikke få så mange påmeldte.

Som jeg nevnte tidligere så virker en treg nettside veldig uprofesjonell, og det kan skade bedriften din i det lange løp.

Hastigheten har betydning for hvor høyt du rangerer på Google

Google har et oppheng i hastighet. De har tatt på seg oppdraget om å gjøre nettet superraskt, lett tilgjengelig og brukervennlig. Så langt skal det sies at de har gjort en ganske så god jobb.

De har selv sagt at relevans og autoritet på nett er viktigere enn selve hastigheten, som vil si at den gjennomsnittlige nettsiden ikke kommer til å se så mye forskjell.

Er nettsiden din tregere enn gjennomsnittet så vil du riktignok slite. Google vil sende færre såkalte “crawlers” til siden din hvis den tar lengre enn 2 sekunder å laste.

Det vil si at det er mindre sjanse for at det siste innholdet du har lastet opp på siden blir plukket opp raskt.

Konklusjonen

Hastighet har mye å si. Det påvirker brukeropplevelsen, SEO, og salg og konverteringer.

Hvis du ble litt nysgjerrig på hvor rask nettsiden din er, og hva du kan gjøre for å forbedre den, så anbefaler jeg deg å sjekke ut den knappen i bunnen her og be om en gratis analyse av nettsiden din.

Det finnes mange der ute som vil gi deg en analyse, men en fellesnevner for disse er at de også viser mange feil som i bunn og grunn ikke har noe særlig betydning og som da bare forvirrer deg. I vår analyse fokuserer vi bare på de feilene vi vet kommer til å ha en betydning for nettsiden din, og vi sender deg en rapport på hva som er feil.

Relevante innlegg